Sydvestjyske Historier om Danmark - 1 times varighed

Pris
DKK 700

Entré til museet (skal betales på museet)
Voksne DKK 75
Børn og unge (under 18 år) DKK 0
Gruppepris (ved mere end 15 personer) DKK 60 

Sprog
Vore guider kan gennemføre turene på dansk, tysk og engelsk. 

Antal
Max 10-12 deltagere pr. guide. 

I Domkirken med reformationsbriller - 1 1/2 times varighed

Pris
DKK 875

Ekstra betaling
DKK 100 pr. skoleklasse (skal betales i Domkirken).
Entréen dækker både adgang til Ribe Domkirkemuseum og Ribe Domkirkes tårn.

Sted
Ribe Domkirke.

Alderstrin
5.-9. klasse. 

Arkæologiske detektiver - 1 times varighed

Pris
DKK 700

Sted
Museet Ribes Vikinger.

Alderstrin
3.-6. klasse. 

Bemærk
Ved afbestilling senere end 7 dage før arrangementet opkræves et gebyr på DKK 100.
Såfremt gruppen er mere end 15 min. forsinket opkræves et gebyr på DKK 50.
Der tages ved kirkebesøg forbehold for kirkelige handlinger.

Værd at vide

Vadehavet
Vadehavet er hverken land eller hav. Det ene øjeblik er det tørlagt, og 6 timer senere er det oversvømmet igen. Efter istiden er der sket en stigning i havets vandspejl, og da der ikke har fundet nogen landhævning sted i det sydvestlige jylland, er der dannet et Vadehav.

Lidt historie

Mandø, øen i Vadehavet imellem Rømø og Fanø. Er nok en af Danmarks fredeligste øer og har derfor ikke mange lighedspunkter med de andre ferieøer langs Vadehavet. At Mandø har fået lov at forblive næsten uberørt af turismen skyldes tidevandet, for ved højvande er øen uden for trafikal forbindelse til omverdenen.

Ribes historiske tidslinie

Vigtige begivenheder i Ribes historie

Før ca. 704-710

De ældste spor efter handel og håndværk ved Sct. Nicolaj Gade.

Ca. 704-710

Den parcellerede markedsplads anlægges.

Ribe - Danmarks ældste by

Velbevaret middelalderby

Ribe oplevede sin storhedstid som handelscentrum indtil 1500-tallet, hvor Reformationen, tilsanding af åen, pest, bybrand, stormflod og krig uundgåeligt ændrede billedet.

Sct. Catharinæ Kirke & Kloster, Ribe

Ribes storhedstid

Ribe som bispesæde

Maren Spliid - heks som blev brændt på bålet i Ribe

Maren Spliid

Maren Spliid er måske Danmarks bedst kendte "heks", og grunden hertil er, at retssagen mod hende er særlig veldokumenteret. Hun boede i Sønderportsgade 3 og blev efter en dramatisk retssag brændt den 9. november 1641 for trolddom ved Galgebakkerne nord for Ribe som én af de sidste kvinder i Danmark. 

Dronning Dagmar, Ribe

Dronning Dagmar

Den tjekkiske Prinsesse Drahomira - på dansk Dagmar - blev i 1205 viet til Kong Valdemar Sejr og kom derpå til Ribe. Parret boede på Riberhus Slot på Slotsbanken. Dronning Dagmar var en folkets dronning, som i 1212 døde i Ribe - efter sigende i barselsseng. Dronning Dagmar ligger begravet i Ringsted.

Efter Dronning Dagmars død giftede Kong Valdemar Sejr sig med den portugisiske prinsesse Berengaria, i folkemunde blev hun til den onde Bengerd.

Undervisningsmateriale fra Ribes attraktioner

Ribe VikingeCenter
Ribe VikingeCenters hjemmeside kan gratis downloades et sjovt og spændende materiale til undervisningsbrug. For at markerer Ribes 1300 års jubilæum lavede Ribe VikingeCenter i samarbejde med Region Syddanmark 5 sæt inspirationsmaterialer om Vikingernes billedfortælling.

Ribes seværdigheder

Ribe Domkirke, byens pompøse vartegn, kan ses viden om i det flade landskab. Kirken er påbegyndt 1150-1175 og stod færdig 1225-1250. Byggematerialet var tufsten, hjemført fra Rhin-landet, tysk sandsten og jysk granit.

Sporene efter vikingerne

Ribes særlige atmosfære udspringer af byens lange og dramatiske historie. På trods af den intakte kulisse kan det være svært at forestille sig Ribe, livet i byen og de menneskelige skikkelser gennem tusinde år. Museet Ribes Vikinger fortæller historien på bedste vis. Ribe var fra år 700 til ca. år 1700 Danmarks havn mod vest. Utallige arkæologiske udgravninger og de fundne genstande viser, hvordan byen har udviklet sig gennem tiden.

Vægterrundgang i Ribe

Vægtertraditionen i Ribe

Det var vægterens opgave at holde ro og orden og at passe gadebelysningen i byens gader om natten, samt at slå alarm i tilfælde af ildebrand og stormfloder.