Dronning Dagmar

Den tjekkiske Prinsesse Drahomira - på dansk Dagmar - blev i 1205 viet til Kong Valdemar Sejr og kom derpå til Ribe. Parret boede på Riberhus Slot på Slotsbanken. Dronning Dagmar var en folkets dronning, som i 1212 døde i Ribe - efter sigende i barselsseng. Dronning Dagmar ligger begravet i Ringsted.

Efter Dronning Dagmars død giftede Kong Valdemar Sejr sig med den portugisiske prinsesse Berengaria, i folkemunde blev hun til den onde Bengerd.

Del denne side

Information

Statuen
Statuen på Slotsbanken er udført af Anne Marie Carl Nielsen, inspireret af dronningens ankomst til Ribe, og opsat i 1913. Dronning Dagmar kom sejlende til Ribe, det vil sige hun gik i land på Mandø.

Klokkespil
Hver dag kl. 12.00 og 15.00 spiller Ribe Domkirkens klokkespil folkevisen "Dronning Dagmar Ligger Udi Ribe Syg": "Dronning Dagmar ligger ud i Ribe syg, til Ringsted lader hun sig vente; alle de fruer i Danmark er, dem lader hun til sig hente. Udi Ringsted hviles Dronning Dagmar".

Riberhus Slotsbanken
Det tidligere kongeslot er nu kun et voldsted med vandgrav, ruinrester og en statue af Dronning Dagmar. Riberhus er som borg kendt fra omkring år 1300, mend de ældste fund er fra midten af 1100-tallet.