omhandler vikinger, konger og dronninger, stormfloder og ildebrande

Ribes historie

Med sin fornemme status som Danmarks ældste by, tilbyder Ribe en helt enestående atmosfære. Kun få steder i landet finder man som her en så velbevaret middelalderlig bykerne med brostensbelagte gader, gamle bindingsværkshuse og en storslået domkirke i centrum.

Overalt i Ribe finder man også detaljer, som de fleste andre byer har mistet for længst. En vandring gennem den gamle bydel er en vandring tilbage i tiden. En stor del af byens smukke bygninger kan kædes sammen med berømte personer og perioder i byens tusindårige historie, hvilket bl.a. de mange mindetavler vidner om.

Lærde ripensere | Ribe

Lærde ripensere

Læs blandt andet om Jacob A. Riis, der ung og ulykkeligt forelsket forlod sin fødeby Ribe med kurs mod Amerika og drømmen om et nyt, rigt liv.

Historiske ripensere | Ribe

Historiske ripensere

Læs blandt andet om Dronning Dagmar der i 1205 blev viet til Kong Valdemar Sejr og kom derpå til Ribe. Parret boede på Riberhus Slot på Slotsbanken.

Ribes opfindere | Ribe

Ribes opfindere

Læs blandt andet om Emil Christian Hansen, født i Ribe, ekspert i gæringsfysiologi og fadder til moderne ølbrygning på verdensplan.

Sporene efter vikingerne | Ribe

Sporene efter vikingerne

Ribes særlige atmosfære udspringer af byens lange og dramatiske historie. Utallige arkæologiske udgravninger og fundne genstande viser, hvordan byen har udviklet sig gennem tiden.

Ribes storhedstid | Ribe som bispesæde

Ribes storhedstid

Ribe blomstrede som Danmarks eneste Nordsøhavn i middelalderen, og tilstedeværelsen af repræsentanter fra både kirken og kronen understregede Ribes betydning for riget.

Velbevaret middelalderby | Ribe

Velbevaret middelalderby

Allerede i 1899 dannedes en turist- og bevaringsforening, og i 1963 vedtog Ribe Kommune bevaringsbestemmelser for hele den gamle bykerne. Ribe er således særdeles velbevaret.

Ribes historiske tidslinie

Ribes historiske tidslinie

Vigtige begivenheder i Ribes historie.

Kulturarv | Ribe

Kulturarv i Ribe

1001 fortællinger om Danmark.

Ribe Domkirke | Vor Frue Kirke

Ribe Domkirke

Nordens Apostel Ansgar byggede Danmarks første kirker (af træ) i Slesvig og Ribe omkring 860. Nuværende kirke er påbegyndt mellem 1150-1175 og stod færdig mellem 1225-1250.

Sct. Catharinæ Kirke & Kloster | Ribe

Sct. Catharinæ Kirke og Kloster

Sct. Catharinæ Kirke og Kloster blev grundlagt af Dominikanermunke omkring 1228 og er sammen med Domkirken de eneste i Ribe tilbageværende kirker og klosterbygninger fra før reformationen 1536.